יום שני, 15 ביוני 2015

למה בעצם כואב לנו? חלק ראשון בסידרה

רבים  מאיתנו חווים כאב, לפעמים לתקופות חיים ארוכות. הנפוצים הם כאבי כתפיים, כאב גב, כאב צוואר, כאבים במפרקים או במקומות אחרים.

באופן טבעי אנחנו מחפשים דרך להפחית את הכאב, אבל זו לא בהכרח הדרך המהירה לפתרון.

הכאב הוא מנגנון הגנה, השפה של הגוף להודיע שיש במקום מסוים בו בעיה, שאין  למנגנוני הפיצוי או/ו הרפוי בגוף אמצעים לפתור אותה. ישנם שני מצבים עקריים:

1. מצב כרוני – בעיות ממושכות שהגוף מיצה את מנגנוני הפיצוי לפתור אותן. ואינו יכול להחזיר את הגוף לאיזון, בכוחות עצמו. במילים אחרות הכוס התמלאה והכאב הוא רק המים שגלשו. זה כולל בעיות של מערכת התנועה וכן בעיות פנימיות המתבטאות בהופעת מחלות שונות.

2. חבלה על ידי כוח חיצוני – יש פגיעה ברקמות רבות ואין מנגנוני ההגנה והריפוי יכולים לפתור נזק רחב כל כך.

 חשוב להבין שהכאב אינו הבעיה אלא סימן לקיום בעיה, שיש צורך לאבחן אותה. מקום הכאב ואופיו הוא אחד מאמצעי האבחון, אבל לא היחיד. ישנם כמובן בדיקות ע''י מכשור כמו רנטגן, אולטרה סאונד, סיטי. בדיקות מעבדה ועוד. אבחון קליני הכולל הסתכלות על סימנים חיצוניים, מגע, תלונות החולה ההיסטוריה הרפואית, אבחון זה משתמש בידע של המטפל.

חשוב לציין שהורדת הכאב, אינו סיום הטיפול בבעיה, אלא שלב טיפולי שמאפשר לגוף להפסיק את השימוש במנגנון ההגנה. ודווקא אחרי השלב זה ישנו החלק החשוב בטיפול, בו אפשר לאבחן את הבעיה האמיתית ולטפל בה באופן שיקומי כדי להחזיר את הגוף לתפקוד מאוזן ונורמאלי ככל שניתן, במגמה למנוע הישנות הבעיה בעתיד.

*למה בעצם כואב לנו? בחלק 2. נדבר על מנגנון הכאב הכרוני במערכת התנועה.

יהודית זהר
פיזיותרפיסטית 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה ששכתבתם בבלוג שלי. במידה ויש לכם שאלה אישית - עדיף לפנות אלי באמצעות המייל או הטלפון